6 Eylül 2018 Perşembe

Kobayashi Takiji

Kobayashi Takiji, 
   13 Ekim 1903'te Shimo Kawazoe'de doğup, 20 Şubat 1933'te Tokyo'da ölen ve bu kısa yaşamında, en önemli Japon proleter yazar olmayı başaran yazar.
 
    4 yaşında, ailesinin ekonomik durumu yüzünden Otaru kentine göç etmek zorunda kalan Takiji,üniversite eğitimi alıp, sömürgeci Hokkaido Colonial Bank isimli bankada çalışmaya başlamıştır. Bankaya gelen işçi ve köylülerin dertlerini dinleyip, işçi-köylü sınıfının eylemlerini organize etmeye çalışmıştır. Aynı zamanda onların mücadelelerine destek olmak için afişler, bildiriler ve yazılar hazırlamıştır.
'Gaip Toprak Ağası' adlı öyküsünün yayınlanması ile bu bankadaki görevi sonlandırılmıştır.

    Siyasi kimliğini her fırsatta öne çıkaran Takiji, 1931 yılında illegal olan Japon Komünist Partisi'ne katılmıştır. Bu dönemlerde kaleme aldığı Yengeç Konserveleme Gemisi (Kanikösen) adlı öyküsü, emekçi sınıfın ağır yaşam koşullarını ve işverenleri tarafından sömürülmelerini tüm gerçeklikleri ile ele alır. İçerisinde barındırdığı realizm ile büyük ilgi gören 'Kanikösen', Japon işçi edebiyatının en iyi örneklerinden biri haline gelmiştir. Lakin meşhur 'Kanikösen'i ile Takiji peşine Tokkö ajanlarını takmıştır.
 
   20 Şubat 1933’te henüz 29 yaşındayken İmparatorluk Japonyası’nın muhalefeti sindirmek için kurduğu Tokubetsu Koto Keisatsu (Özel Yüksek Polis) isimli bir organizasyon tarafından “komünist olmak” suçlaması ile yakalanır, ağır işkence görür ve genç yaşta yaşamını kaybeder.

   Ölümünün bu denli çabuk olması çok yürek burkucu. Daha 29 yaşındayken ağır işkenceler sonucu hayatını kaybetmiş bu yazarın en önemli eseri 'Kanikösen'dir. Kitapta herhangi bir ana karakter yer almazken, bir kişi hariç tüm mürettebat isimleri kullanılmayan işçilerden oluşuyor. Karakterlerin özel isimlerinin olmaması işverenleri tarafından sömürülen işçi sınıfının, yine işverenleri tarafından değersiz görülmesine adeta bir gönderme.


  “Gelmeyen Evsahibi”, “Bir Parti Üyesinin Hayatı” ve“Eski Jimnastik Öğretmeni” diğer eserleridir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder